Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.08.2009 14:24 - логистични процеси
Автор: speditor Категория: Бизнес   
Прочетен: 1811 Коментари: 0 Гласове:
1



Подобряване на ликвидността по време на криза чрез по-ефективни логистични процеси

В днешно време ликвидността е най-важният измерител за успеха на дадено предприятие. На втори план са изместени показатели като размер на приходите, печалба или рентабилност. За подобряване на ликвидността мениджърите се стремят да намалят размера на вземанията, както и да увеличат сроковете за плащане към доставчици. На пръв поглед това върши работа, но също задейства верижна реакция. Исканията за увеличаване на сроковете за разплащане с доставчици се превръщат и в искания за увеличаване на сроковете за плащане от страна на клиентите. Освен намалелите приходи на предприятията и влошеният платежен морал като основен фактор за влошаване на ликвидността се явява и политиката на българските банки, които трудно отпускат кредити и увеличиха разходите (лихви, такси и комисионни) по съществуващите банкови заеми.

Оцеляването на предприятието е предизвикателство за мениджърите, които вглъбени във финансовите данни, често пропускат да забележат, че има голям потенциал за подобряване на ликвидността чрез мерки в областта на логистиката и веригата на доставките. Разходите за логистика се движат в размер на 5 – 10 % от приходите на дадено предприятие. Това само по себе си разкрива голям потенциал за подобрение. Най-голяма част от разходите за логистика заемат разходите за транспорт, за склад и за поддържане на наличности. В повечето предприятия липсват познания и опит за оптимизиране на тези разходи.

Оптимизирайте вътрешните логистични процеси

Превърнете разходите за склад от постоянен в променлив разход. Доверете се на наоу-хауто на логистик, който чрез аутсорсинг на складовите ви дейности може да доведе до оптимизация на разхода в размер на минимум 15-20 %. Чрез промяна в организацията на материалните потоци, оптимизиране на площите и др. се реализират спестявания. Всеки един процес подлежи на проверка за аутсорсинг. Вече аутсорснатите процеси също подлежат на периодични проверки. Целта на тези проверки е да сравнят нивото на собствени разходи с нивото на разходите за аутсорсинг.

Оптимизирайте наличностите

Доверете се на на наоу-хауто на логистичен партньор, който ще ви даде идеи за промяна на стратегията за закупуване на стоки и материали. Можете да приложите кооперативни модели за обединяване на поръчките, да използвате външни консултанти за подобряване на покупните цени или да приложите ABC / XYZ анализи за подобряване на наличностите и намаляване на количеството пари, вложени в материали или стоки. Подобрения на процесите в областта на планирането, управлението на продуктовия цикъл и др. също довеждат да значително подобряване на наличностите.

Международни концерни (каквиото сигурно има и във вашия бранш…) интегрират доставчиците си чрез концепти като JIT/JIS (Just-in-Time / Just-In-Sequence), Collaborative Planning, Forecasting and Replenishment (CPFR) и Vendor Managed Inventory (VMI). Това води до учудващи синергични резултати за вас и за вашите доставчици, защото се спестяват ненужни разходи за поддръжка на наличности, заедно със съпътстващите ги разходи за складиране, за финансиране и транспорт. Сама по себе си ревизия в областта на минималните наличности ще доведе до значителни резултати. Обикновено минималните наличности се планират при залагане на значително по-висок риск от необходимия. Замислете се кога за последно сте ревидирали минималните наличности.

Намалете разходите си за транспорт

Но не чрез натиск към доставчиците (спедитори и транспортни фирми), а чрез честа проверка на пазарните цени. В условията на динамичен пазар се рентира проверка на цените за транспорт да се извършва на всеки три месеца. По-честата проверка води до по-голяма загуба на човешки ресурс от размера на спестяването. По-рядка проверка може да доведе до високи разходи за транспорт поради спад в пазарните цени или поради заложен по-голям риск за промяна в себестойността от страна на доставчика. Запитванията за дългосрочни цени (чрез търгове) не винаги оптимизират разходите.

Ако имате собствени превозни средства и основната ви дейност е различна от „транспорт“ – продайте ги и възложете тази дейност на специалисти – спедитори и транспортни фирми . Една спедиция със сигурност диспонира по-ефективно от вас, което дава възможност за оптимизиране на цената. Задачата на спедицитора е да оптмизира маршрутите, да създаде мрежа от собствени и партньорски претоварни центрове за по-бърза доставка на по-ниска цена. А това е възможно само чрез обединяване на интересите на множество товародатели. При използване на собствен парк превозните ви средства имат само един товародател.

Важна роля при всяка оптимизация имат т.нар. „странични наблюдатели“. Практиката показва, че анализите и промените са най-ефективни, когато се създават и имплементират от необвързани с организацията или звеното специалисти. Винаги съм се учудвал от това колко много скрити разходи и процеси съществуват в предприятията. Все процеси, с които сме свикнали и изобщо не ни идва на ума, че могат да бъдат подобрени. От голямо значение е да имате желание да разкриете напълно дейността си пред логистичния партньор и да приемете с мисълта, че има какво да подобрявате.





Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: speditor
Категория: Бизнес
Прочетен: 129114
Постинги: 31
Коментари: 42
Гласове: 121
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930